Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

15. nov. 2008

Floskler

Uinspirerende om inspirasjon

Av Stian Bromark, Dagbladet
I samarbeid med frilansjournalist Finn Robert Jensen har motstandshelten Gunnar Sønsteby nå utgitt en samtalebok som er ment å inspirere. ”Lær å snu nederlag til seier og vinn dine kriger!”, og den type utsagn. Noen vil kalle det klisjeer. Store, tomme ord. Luft, vind og ingenting. Men så vet man altså at næringslivet med entusiasme betaler ubegripelig høye honorarer for å høre på den slags pjatt. Så det som for noen, for eksempel undertegnende, fortoner seg som en skikkelig slitsom utgivelse, er for andre en skattekiste full av dyrebar kløkt.

Godt norsk
Gunnar Sønsteby tør være kjent for de fleste. Han er ”noe av det nærmeste vi kommer en levende nasjonalhelt”, ifølge forfatteren. Han holder ofte foredrag for Forsvaret, for skoleungdom og for næringslivet. ”Om samhold og innsatsvilje” er boka du kan kjøpe etterpå. Den er krydret med pirrende sabotasjehistorier fra krigens dager og med samtaler om verdier, fortrinnsvis godt norske, og utsagn som: ”Jeg tør påstå at det er ytterst få nordmenn som har lært å hate. Ytterst få. Vi har aldri lært det, vi”. Finn Robert Jensen er ikke den som stiller de kritiske spørsmålene, men fyrer opp under mannens storhet. Han er en ”legende”, ”Det viktigste for ham er å hjelpe andre” og ”Han er så våken, så klar. Skjønner øyeblikkelig hvor du vil”. Hva er større enn larger than life?

Ryddig
Så hva kan næringslivet lære om dynamisk lederskap? Hva er hemmeligheten? Boka har flere enn ti bud, og her er noen av dem: ”Gjør deg opp en mening om det som er mulig og sett i gang”, ”Alt skal være ryddig og ordentlig”, ”Skaff deg mest mulig kjennskap til fienden”, ”…man må nedgradere vanskelighetene, få NED vanskelighetene”, ”…ingen oppgave er for liten eller ligger for lavt” og ”Målet er å oppnå et resultat”. Det er viktig å være naturlig, får man vite, men hvordan blir man det? ”Ved å vokse opp i Norge, så er man langt på vei”. Det mest nyttige rådet for næringslivsledere kommer til slutt: ”Det eneste som betyr noe, er hva man gjør for andre”.

Medisinen
Slike postulater vil lyde annerledes live. Spesielt for skoleungdom er det utvilsomt inspirerende å høre om annen verdenskrig fra en av veteranene sjøl. Men som litteratur er rådene best egnet til næringslivsbedrifter, for eksempel som julegratiale til alle mellomlederne. Sønsteby-filosofien sier for eksempel at løsningen på jetlag er å ignorere den. ”Man må arbeide med seg selv, ikke bøye seg”. Gullkorn for menn med gullkort. Finansfloskler mot finanskrise. Men med all respekt – denne livsvisdommen er morsommere formulert hos Astrid Lindgren: Jeg bare bestemmer meg for å ta medisinen, og så tar jeg den, sier storebror Jonas. Jeg bare bestemmer meg for ikke å ta medisinen, og så tar jeg den ikke, svarer det fem år gamle stabeistet, Lotta fra Bråkmakergata.

Finn Robert Jensen:
Gunnar ”Kjakan” Sønsteby. Om samhold og innsatsvilje
Pantagruel Forlag

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun