Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

19. apr. 2010

Allahs utsendte komikere

Muslimer kan være veldig morsomme. Ikke le.

Stian Bromark, Dagbladet
«Det finnes ikke humor i islam». Slik talte Irans fremste revolusjonære, ayatollah Khomeini. Hans private meninger skal han få ha i fred, der han hviler under jordskorpa eller flakser rundt i paradiset, men mer bekymringsfullt er det at så mange fortsatt tror på ham – spesielt ikke-muslimer. For det er bildet vi har av Muhammeds tilhengere: De er gledesløse mørkemenn, ute av stand til å forstå selv dødsmorsomme vitser, som bilde av profeter med bomber i turbanen.

«Halalkomedie? Du kan like gjerne spørre etter halalbacon», som den britisk-pakistanske
komikeren Shazia Mirza har formulert det – ett av mange eksempler på at vårt bilde er endimensjonalt.
Her hjemme har vi Shabana Rehman, som lørdag fikk sitt private liv og offentlige virke brettet ut i dokumentaren «Shabanas valg» på NRK, vi har Lisa Tønne og vi har Zahid Ali, som alle har lagd humor ut av stereotypier om innvandrere og religion. For noen år siden hadde sitcom-en «Little Mosque on the Prairie» stor suksess i Canada; idyllen brytes i den etnisk homogene, fordomsfulle og kristne landsbyen Mercy da de muslimske innbyggerne skal bygge sitt et gudshus. «Vi kommer til å bygge en moské i det gamle bedehuset. Skal du si det til Jesus, eller skal jeg?», spør muslimenes leder landsbypresten. Produksjonsselskapet bak serien heter FUNdamentalist Films, med slagordet «Putting the 'fun' back into fundamentalism.»

I dag besøker Mohammed Amer og Azhar Usman fra den amerikanske komediegruppa «Allah Made Me Funny» Norge, invitert av ungdomsorganisasjonen Ung Muslim.
Stand-up-showet holdes på Litteraturhuset i Oslo i kveld, og er verdt å få med seg for alle som innbiller seg at det ikke er mulig å spøke med 11. september, selvmordsbombere, flerkoneri, Taliban og muslimsk familieliv. «As-salamu alaykum! Siden det er noen ikke-muslimer i salen, i tillegg til min familie, skal jeg forklare hva det betyr. Det betyr 'Vi skal drepe dere!'» «Hva er de fremste stereotypene om muslimer? Jo, at mennene er terrorister og kvinnene undertrykt. Hallo, har du noen gang vært i et muslimsk hjem? Hadde folk tatt seg bryet med å undersøke saken, ville de funnet ut at det er nøyaktig
motsatt!». «Jeg har en kompis som sa: 'Jeg er skikkelig ikke interessert i organisert religion'. 'Flott' svarte jeg. 'Bli en muslim.
Vi er verdens mest uorganiserte folk!'».

Muslimske komikere slår stadig vitser om hvor lite sans for humor muslimer har – i saler fulle av muslimer og ikke-muslimer som ler seg skakke. Religioner og minoriteter er i seg selv godt vitsemateriale, men hvis man legger til stereotypier og fordommer, får man en eksplosiv blanding. I munnen på nynazister blir vitsene rasistiske. Kommer de samme vitsene fra muslimer, fungerer de avvæpnende. Muslimsk humor, som jødisk og kristen humor, tar brodden av religionens mest umoderne sider og bygger bruer over til sekularismen og humanismen – forutsatt at avsenderen vil noe mer enn bare å provosere.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun