Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

5. mars 2007

Bergs Amerikabrev til oss

En parodi på sjangeren ”modige oppgjør med islam”.

Anmeldt av Stian Bromark, Dagbladet
Politiker og historiker Hallgrim Berg er en modig mann. Han tør utgi en bok som ikke inneholder noe nytt. Hans mange påstander om den islamske ”invasjonen” av Europa er hentet fra bøker som foreligger på norsk av kritikere som Oriana Fallaci, Ayaan Hirsi Ali, Irshad Manji, Hans Magnus Enzensberger, Vebjørn Selbekk, Hege Storhaug, med flere. Forskjellen er at Berg får de andre til å høres tolerante ut.

Vi blir hengt
Sånn må det bli når man utkommer sist i rekken. Volumet må opp. Er det allerede på maks, setter man en ropert foran høyttaleren. Bokbrevet kan fungere som en oppsummering av debatten for de som har oppholdt seg på en øde øy de siste årene, men det holder å lese baksideteksten. Den koker ned til at de kommer og tar oss. Snart. Spania er allerede tapt. Så vi europeere skal være takknemlige for at USA forsøker å forhindre det. ”Kort sagt: Me må henge saman, elles blir me hengde kvar for oss”. Islam stagnerte på 1300-tallet, mens vi fortsetter å utvikle eksportverdige ideer og oppfinnelser. Som Berg foreslår at vi burde synge hver 17. mai: ”Hipp hipp, opp fra middagsluren, hurra for den vestlige kulturen!” Det er kanskje ikke så synd at brevkulturen er i ferd med å forsvinne likevel. Spesielt ikke når de skjemmes av skrivefeil, overdrevne påstander og uselvstendig tenkning.

Frivillig komisk?
Med “Amerikabrevet” har debatten blitt strukket til sin ytterste grense. Har Høyre-politikeren tatt på seg gjøglerhatten? Alle brevene er tross alt stilet til en steinmasse, Frihetsgudinnen, som ifølge Berg inkarnerer alt godt med Vesten. Som historiker burde han vite at kunstneren Bartholdi opprinnelig laget skulpturen til åpningen av Suezkanalen i Egypt i 1869 og at den symboliserte en egyptisk bondekvinne (muslimsk!). Fakkelen representerer lyset som blir båret mellom de tre kontinentene Asia, Afrika og Europa. Berg gjør sitt beste for å blåse den flammen ut.

Hallgrim Berg:
Amerikabrevet: Europa i fare
Koloritt

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun