Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

20. mars 2009

Tyrkia og Darwin

Sensurerer tyrkiske myndigheter artikler om Darwin?

Stian Bromark, Dagbladet
Tyrkia er arnested for den hissigste anti-darwinismen i den muslimske verden, under ledelse av forfatterpseudonymet Haran Yahya - en ledende skikkelse i den religiøse bevegelsen som går under fellesbetegnelsen kreasjonisme. Likevel holder Darwins teorier seg bedre i Tyrkia enn i en del andre muslimske land. I Tyrkia tror 22 prosent på evolusjonsteorien, mens bare 14 og 16 prosent gjør det samme i henholdsvis Pakistan og Indonesia. Til tross for overlegen seier til Gud i kampen mellom tro og overtro:

Få steder får debatten om religion versus sekularisme så høy temperatur som i Tyrkia. Den siste store debatten handler om nettopp 200-årsjubilanten Charles Darwin. Det populære tidsskriftet Bilim ve Teknik (Vitenskap og Teknologi) ble nylig tvunget til å trekke tilbake en 16 siders lang artikkel om den berømte britiske vitenskapsmannen. Den ble erstattet av en sak om global oppvarming i stedet. Eieren sto bak beslutningen og eieren er det statlige vitenskapsrådet Tubitak. I tillegg ble redaktør Cigdem Atakuman sparket, angivelig fordi hun hadde strukket seg utover sin myndighet ved å anta artikkelen. Akademikere og opposisjonspolitikere anklager rådet for sensur og mener regjeringspartiet AKP legger et religiøst press på de akademiske institusjonene. «Denne hendelsen viser at tyrkisk vitenskap er i hendene på anakronistiske folk», ifølge forsker Tahsin Yesildere. Også EU har advart om at denne type restriksjoner på ytringsfriheten kan skade Tyrkias vei til medlemskap i unionen.

Regjeringen, som er kjent for sin skepsis til evolusjonsteorien, nekter for at de har hatt noe med beslutningen å gjøre. Statsråd Mehmet Aydin deler til og med kritikernes syn, og mener dette handler om sensur. «Tubitak skal gjengi synspunkter til alle som bedriver vitenskap», har han sagt, ifølge The Guardian.
Regjeringens egen oppfatning kommer imidlertid klart fram i tilleggsopplysningen: «Uansett hvor feil de har tatt».
Tidsskrifter forteller for øvrig at de nå jobber med et større spesialnummer om Darwin, som vil komme ut seinere i 2009 og med en annen redaktør enn Cigdem Atakuman.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun