Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

6. mar. 2009

Russisk Stalin-sensur

Boksensur fra Moskva eller konspirasjonsteorier fra London?

Stian Bromark, Dagbladet
Professor og forfatter Orlando Figes regnes for å være en av verdens fremste eksperter på Russland. Hans siste utgivelse, bestselgeren «The Whisperers: The Privat Life in Stalin's Russia», utkom i 2007 og er nå under oversettelse til 22 språk. Alle landene i det tidligere Sovjetunionen vil ha den. Men ikke Russland.
Et russisk forlag undertegnet kontrakt om oversettelse. Så kom kontrabeskjed: Forlaget ville ikke likevel. På grunn av den nåværende økonomiske situasjonen. Det tror ikke Figes noe på. I en artikkel i den britiske avisa The Guardian denne uka, skriver han at prosjektet ble dumpet på grunn av «politisk press».

Hans bok om livet under Stalin er ingen flatterende beskrivelse av Sovjet-tiden. Det misliker Putin og hans menn, som har gått inn for å rehabilitere Stalins rykte, ifølge Figes. Hans bok er basert på arkivene til menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, som blant annet inneholder muntlige vitnebeskrivelser av Stalins terror. I desember ble arkivet konfiskert av bevæpnede menn. «Hvis du marginaliserer undertrykkingen i historien, vil folk i mindre grad yte motstand når et autoritært regime kommer tilbake», ifølge Figes. Under et møte med skolelærere i 2007 innrømmet Putin at Russlands historie har noen problematiske sider ved seg, men bagatelliserte det med: «Men hvilket land har ikke det?» Så henviste han til USAs bombing av Vietnam.

Pinlige konspirasjonsteorier, fastslår professor og forfatter Irina Filatova i The Guardian. Hun har lenge vært en beundrer av Figes forfatterskap, men synes han nå er på villspor. Boka inneholder ikke noe nytt eller noe kontroversielt. Dermed passer den heller ikke så godt for det russiske markedet. Stalinister vil ikke ha den, antistalinister har lest alt sammen før.

Hun mener derfor det er rene rasjonelle og kommersielle grunner til at forlaget har fått kalde føtter. Dessuten antyder hun at Figes snur problemstillingen på hodet: Stalin er allerede altfor populær i Russland, i Kremls øyne. De forsøker nå heller å forhindre at han blir Russlands «nye» ansikt utad.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun