Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

30. mar. 2009

Frigi Dawit Isaak!


Historisk samarbeid mellom svenske aviser skal frigi fengslet forfatter.

Stian Bromark, Dagbladet
Det er som om Dagbladet, VG, Aftenposten og Dagsavisen skulle startet en kampanje, skrevet under på et felles opprop og trykt utallige artikler i sine respektive aviser med samme formål: Å få frisluppet en fengslet forfatter. Ingen konkurranse, bare edle motiver. Man kan se det for seg. I Sverige skjedde det fredag. Sjefredaktørene i Sveriges største mediehus, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet og Aftonbladet, startet da en kampanje for å få frigitt forfatteren, dramatikeren og journalisten Dawit Isaak.
Dawit Isaak kom fra Eritrea til Sverige som flyktning i 1987. I 1992 ble han innvilget svensk statsborgerskap. Etter at den nye krigen mellom Eritrea og Etiopia tok slutt i 2000, reiste Isaak tilbake til Asmara, landets hovedstad, og ble en sentral medarbeider i landets første uavhengige avisa, Setit. I september 2001 ble han og flere journalister arrestert. «Forbrytelsen» var at de hadde skrevet om en gruppe politikere som ønsket demokratiske reformer og mer frihet.
Minst ti av de arresterte skal ha blitt drept i fengselet. Dawit Isaak sitter nå innesperret på det åttende året, uten tiltale og rettssak, og rapporter forteller at han jevnlig blir torturert. Eritreiske myndigheter mistenker ham visstnok for å være spion for Danmark. Det sitter 143 journalister fengslet verden over. Isaak er den eneste som er svensk statsborger.

Grunnen til at de svenske avisredaktørene reagerer så kraftig nå, er at Isaaks helsesituasjon er dramatisk forverret.
Dessuten mener avisene at de svenske myndighetene i altfor lang tid har vært altfor passive i arbeidet for å få ham sluppet fri. Framover vil de i avisene kreve handling fra regjeringen og overvåke det arbeidet utenriksdepartementet gjør.

DAWIT ISAAKS BARN har vokst opp i Göteborg uten sin far. Hans yngste datter er nå ti år og har bare vage minner om faren. «Denne uanstendige behandlingen av Isaaks familie må ta slutt», krever de fire avisenes sjefredaktører. På lederplass forlanger Dagens Nyheter at regjeringen nå stanser all bistand til Eritrea. Avisene har startet en underskriftskampanje på sine respektive nettsider. 4. mai vil de overlevere lista med navn og sine krav til den eritreiske ambassaden i Stockholm.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun