Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

2. juni 2008

Palmes arv

Olof Palme var ikke så radikal som vi har trodd, ifølge en ny biografi om mannen.

Stian Bromark, Dagbladet
Sven Olof Joachim Palme (1927-1986) var det svenske sosialdemokratiske partiets leder i nær to tiår, fra 1969 til 1986. Slik trofasthet lønner seg, så han ble kronet med statsministertittelen i to perioder, sist fra 1982 til 1986. Kanskje hadde han sittet lenger, hvem vet, om han ikke hadde blitt skutt og drept med kaldt, kaldt blod 28. februar 1986. Motivet er ukjent, men det blir ofte antydet at drapet hang sammen med Palmes radikalitet og hans kontroversielle standpunkter i utenrikspolitikken.

Nå foreligger den første omfattende biografien om Olof Palme på svensk. Første bind, som tar for seg perioden 1927 til 1969, ble lansert i forrige uke. I boka ”I takt med tiden” torpederer forfatter Kjell Östberg mytene som bidro til at Palme enten ble elsket eller hatet, skal vi tro anmelderen i svenske Dagens Nyheter. Fordi drapet på Palme skjedde da det skjedde – i en brytningstid for de europeiske velferdsstatene som førte til at sosialdemokratene mistet hegemoniet til konservative partier – ble Palme et symbol på gullalderen. Han ble framstilt som langt mer radikal, næringslivsfiendtlig og USA-kritisk, enn det han i realiteten var, skal vi tro biografen.

I alle store politiske spørsmål befant Olof Palme befant seg i sentrum av partiet, tidvis også til høyre. Han var heller ingen ideolog av format, som man har villet ha det til. Ei heller var Palme noen brennende sosialist. Forklaringen skjuler seg delvis i Palmes oppvekst, ifølge Östberg. Palme vokste opp i en tyskvennlig overklassefamilie på 1930-tallet, og følte aldri noe sterkt behov for å bryte med sin familiebakgrunn. Som college-student i USA ble han også kurert for den mest banale antiamerikanismen. Der ble han overbevist om at veien framover lå i skjæringspunktet mellom et vitalt næringsliv og en aktiv stat. Han var en iherdig antikommunist, og dermed sterkt mislikt av 1968-generasjonen. Dette bidro til at han på 1970-tallet bifalte overvåkingen av venstreradikale grupper i Sverige, ifølge Östberg, som lover flere saftige avsløringer av Palmes overvåkingsengasjement i neste bind.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun