Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

18. apr. 2008

Indias helter

Er Indias fremste nasjonalhelt tilhenger av vold eller ikke-vold?

Stian Bromark, Dagbladet
Hvis du skulle gjettet på hvem som ble kåret til Indias fremste skikkelse gjennom tidende, hvem ville tronet øverst da? Mahatma Gandhi (1869-1948), kanskje, siden du trolig er norsk. Den lille, stillferdige pasifisten står sterkt i vår bevissthet. Det skyldes nok at han har hatt en enorm påvirkning på norske fredsentusiaster som Johan Galtung og Arne Næss, og deretter på diverse sivile ulydighetsaksjoner av typen Mardøla og Alta/Kautokeino på 1970-tallet. Nesten like sterkt står hans åndsfrende, statsmann Jawaharlal Nehru (1889-1964), Indias første selvstendige statsminister i 1947. Og hva med Mor Teresa (1910-1997)? Første, andre og tredjeplass?

Ikke hvis vi skal tro en ny kåring utført av det liberale magasinet India Today. Den ba sine lesere om å rangere 60 historiske skikkelser. Slike kåringer er sjelden ukontroversielle. Heller ikke denne gang. Indere kan i høytidelige øyeblikk betrakte seg som en fredselskende, kosmopolitisk og tolerant nasjon, med Gandhis arv som fremste rettesnor, men virkeligheten er også en annen. India er en atommakt, med flere kriger på samvittigheten. Så derfor er det heller ikke overraskende at vinneren ble Bhagat Singh (1907-1931). Han fikk sin heltestatus i kampen mot britisk herredømme, men var en marxistisk revolusjonær med blod på hendene. Gandhi brøt samarbeidet med ham fordi han mislikte sterkt Singhs militante stil. Singh ble hengt 23. mars i 1931 for å ha skutt en britisk politimann.

På andreplass har inderne plassert en annen kjent figur fra uavhengighetskampen, politikeren Subhas Chandra Bose (1897-1945). Også her ble det brudd med Gandhi, fordi Bosa mente ikke-vold var utilstrekkelig for å bli kvitt britene. Han oppfordret til væpnet motstand og samarbeidet med Hitler under krigen, i håp om at tyskerne ville hjelpe India med å bli kvitt en brysom gjest. Bose fikk dobbelt så mange stemmer som Gandhi, som kom på tredjeplass. Nehru på niendeplass. Mor Theresa kom langt ned, i likhet med for eksempel filosof og president Sarvepalli Radhakrishnan og nobelprisvinner og økonom Amartya Sen. Den endelige lista, skriver India Today, er en hyllest til nasjonalister med stålvilje og handlekraft. Gandhi-linja er for pinglete for moderne indere som forventer effektivitet.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun