Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

20. juli 2010

Zen og kunsten å vedlikeholde Navarsete

Liv Signe Navarsete har brukt statens penger på selvutvikling. Kunne hun ikke bare mekka på en motorsykkel?

Stian Bromark, Dagbladet.
Statsråd og Senterparti-leder Liv Signe Navarsete har brukt 40000 kroner av statens penger på zen-coaching. Kommunalministeren har hatt samtaler med coach Erik Møller i Zen leadership denne våren for å bli en bedre leder. Zen-coaching handler om å ta kontroll over en overtenkende hjerne og hjelpe den til å være mer til stede, skal vi tro VG.

Greit å bruke skattebetalernes penger på slikt, spør avisa. Harmdirrende og fordømmende ord er påkrevd. Som da det ble kjent i 2008 at stortingsrepresentant Saera Khan hadde telefonregning på 48000 i kvartalet og at hun blant annet ringte spåkoner. Da som nå er det uklart hva vi skal fordømme. Er det pengebruken? Eller det faktum at våre folkevalgte tror på astrologi og selvutvikling? «Skattebetalernes penger» er en diffus kategori. Stort sett brukes begrepet synonymt med «sløseri», av noen som synes vi burde brukt pengene annerledes. En slik diskusjon kan vi ta, men det skulle være enkelt å argumentere for at det er mye mer fornuftig å bruke penger på en statsråds selvutvikling framfor å krige i Irak. Hadde regjeringen fordypet seg mer i zen-buddhismen, ville vi aldri vært der. Det virker som om det andre provoserer mer: Vi liker ikke politikere som skiller seg ut. Selv om halve Norge er betatt av Joralf Gjerstad, var det likevel foruroligende å høre helseminister Bjarne Håkon Hanssen fortelle at Snåsamannen kurerte hans sønn via telefon.

Zen-coaching høres eksotisk ut. Ifølge Navarsete har ikke meditasjon vært en del av hennes program. Da er det vanskelig å se hva dette har med «zen» å gjøre, som jo er og betyr meditasjon. Kikker man Zen leaderships hjemmeside på nett framstår zen-coaching som like svulstig, svevende og uforpliktende som alt annet innen selvutvikling: «Det er du som kjenner slitenheten. Det er du som vet hva som er best for deg. Finn ut av hva det er og .... Just do it!» Næringslivet bruker millioner i året på slike kurs og foredrag. Navarsetes pengebruk er en påminnelse om næringslivslogikkens inntog i statsapparatet og forsterker inntrykket av at landet blir styrt som om det var en bedrift.

Saken er samtidig et varsku: I en mer perfekt verden skulle ikke våre politikere ha behov for antistressteknikker og profesjonell hjelp til opprydning av overtenkende hjerner. Sp-statsråden måtte avbryte sin ferie for å svare på journalistenes spørsmål, noe som utvilsomt vil øke behovet for flere timer med coach Erik Møller. Robert M. Pirsigs filosofiske roman fra 1974, «Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel», har undertittelen en undersøkelse av verdier. Hvis Navarsete hadde lest romanen denne sommeren, ville hun visst at veien til et harmonisk indre ikke går via symptombehandling, men ved å konfrontere «sykdommen». Bare Navarsete vet om den skjuler seg i Kommunaldepartementet, i Senterpartiet eller - og det vil ikke være en stor overraskelse - i den handlingslammede, uinspirerte og sprikende rødgrønne regjeringen. Just do it!

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun