Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

26. juli 2010

Kamerat og bøddel

I dag må Pol Pots beryktede fengsels- og tortursjef, kamerat Duch, svare for folkemordet på to millioner drepte kambodsjanere.

Stian Bromark, Dagbladet.
Det bør være en enkel beslutning: Kamerat Duch er skyldig. 67 år gamle Kaing Guek Eav, som han egentlig heter, har allerede tilbrakt åtte år i et militærfengsel. Den FN-opprettede rettssaken mot ham startet 30. mars i fjor, varte i 77 dager og ble avsluttet i desember. I utgangspunktet erklærte han seg skyldig og ba sine ofre om tilgivelse, men mot slutten av rettssaken vendte han 180 grader og ba om frifinnelse. Han fulgte jo ordre.

Med et slikt perspektiv er det bare toppsjefen sjøl som er skyldig, Pol Pot. Han døde for tolv år siden, uten å ha fått sin rettmessige straff. Derfor er Kambodsja-tribunalet og dagens dom viktig for kambodsjanerne som led seg gjennom Pol Pots totalitære regime fra 1975 til 1979: Han vil bli den første Røde Khmer-toppen som må svare på folkemordet på anslagsvis to millioner mennesker.

Kaing Guek Eav var høyt på strå i Demokratisk Kampuchea. Hans hjertebarn var Tuol Sleng, også kalt S-21. Tuol Sleng var en videregående skole som ble bygd om til fengsel og torturkammer i Røde Khmer-tida. I dag er det et museum til minne om Pol Pots skrekkvelde, der du blant annet kan se tusenvis av portretter av drepte og torturerte ofre, fotografert av fangevokterne. Mange torturerte ble seinere sendt til The Killing Fields, dødsmarkene. 17000 mennesker ble drept i Tuol Sleng av Pol Pots lojale og kuede undersåtter. Administrator for torturfengslet var vår kamerat, Duch.

Under Røde Khmer-regimet var det ikke lurt å ha briller på nesa, for det betød at du var utdannet og drepeverdig. Det forhindret ikke at toppsjefene var beleste og skolerte. Matematikeren Kaing Guek Eav var en av sin generasjons skarpeste hoder. Framtida så lovende ut helt til han meldte seg inn i kommunistpartiet 1967. Året etter ble han arrestert, fengslet og torturert for sine politiske sympatier - en sikker metode for å dytte folk lenger inn i aktivismen. Da han slapp ut i 1970, stakk han til fjells på grensa til Thailand og ble tatt opp som fullverdig medlem av Røde Khmer. Han tok dekknavnet kamerat Duch og fikk ansvaret for de provisoriske fengslene. Det var en jobb han påtok seg med en matematikers begeistring for instrumentell presisjon. Fengslene fikk kjølige, avhumaniserte navn som «M-13», «M-9» og etter maktovertakelsen 17. april 1975: «S-21».

I Tuol Sleng tok man hånd om uregjerlige Røde Khmer-kadre og sørget for at de ble fiender av revolusjonen, om de ikke allerede var det. Toppledelsen var så imponert av Duchs effektivitet at de utnevnte ham til øverste sjef for Santebal, en nådeløs og terroriserende spesialavdeling i sikkerhetspolitiet som utrensket interne uroelementer. Det er takket være Duchs sans for systematikk og tall at vi vet så mye om hva som foregikk bak fengselsmurene i Tuol Sleng. Han bygde opp et omfangsrikt arkiv bestående av rapporter, «bekjennelser» og tusenvis av fotografier. Det er det samme arkivet som har bidratt til at han i dag, mellom klokka ti og tolv, med stor sannsynlighet blir dømt for forbrytelser mot menneskeheten og muligens må sone 40 nye år i fengsel. Duch har innrømmet å ha beordret drap på minst 12000 fanger i Tuol Sleng, men siste dag under rettssaken flyttet han skylda for forbrytelsene over på «det kriminelle partiet».

Den samme unnskyldningen brukte naziforbryteren Adolf Eichmann i Jerusalem - før han ble dømt for forbrytelser mot menneskeheten og hengt i mai 1962. Ordrer fra overordnede er ikke legitim grunn til å fraskrive seg individuelt ansvar for krigsforbrytelser og massemord, slik Nürnbergprosessene etter annen verdenskrig lærte oss.

Derfor blir Kamerat Duch dømt. Selv om kambodsjanere flest ikke har fått med seg rettssaken, er den symbolsk viktig for et land som de siste 31 åra har hatt et uoppgjort forhold til Pol Pot-tida. På den ene siden har myndighetene reist utallige minnesmerker over brutaliteten, på den andre siden er styre og stell fortsatt gjennomsyret av forhenværende Røde Khmer-medlemmer. Alle kambodsjanere er tidligere bøddel eller offer - eller kjenner noen som er det. Derfor blir dommen i dag direktesendt på nett og kambodsjanske tv-kanaler. Her hjemme er det sikkert noen som vil følge opplesningen med spesielt stor interesse. Seinest lørdag 17. juli hadde AKP-er Egil Fossum et lengre oppgjør med sin egen fortid i Klassekampen, deriblant partiets ukritiske forhold til Pol Pots Kambodsja. En annen sentral AKP-er, Pål Steigan, diskuterer fortsatt hvor mange som ble drept og om det skal kalles «folkemord» eller ikke. I denne saken skulle man tro det var mer nærliggende å si «unnskyld» enn å finne på alskens dårlige unnskyldninger.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun