Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

30. apr. 2009

Miley hvem?


Når Hollywoods rikeste tenåringsidol tenker på hvem hun er, blir hun svimmel. Møt Miley Cyrus/Hannah Montana, en 16-åring med dødsmasse identitetsproblemer.

Stian Bromark, Dagbladet
Hvem er Hannah Montana? Spør millioner av fjortisjenter verden over, og du vil få et fnisete, men opplysende svar. Prøv derimot å forklare fenomenet til en uinnvidd voksen, og du vil se ansikter som forvandler seg til en omvendt S, med en måpende prikk under. Ansiktene lyser opp igjen hvis du sier at hun er datteren til countrysangeren Billy Ray Cyrus, han som hjemsøkte hitlistene i 1992 med ”Achy Breaky Heart”. Noen kommer i strålende humør av å bli minnet om hvor akterutseilte de er blitt.

I morgen har filmen ”Hannah Montana. The Movie” premiere på norske kinoer. Forrige helg var det førpremiere i Sandvika utenfor Oslo, en kjendisspekket affære med rød løper og småspringende journalister. Filmen spilte inn rekordhøye 226 millioner kroner i USA premierehelgen. Samtidig slapp Disney hennes tredje cd, et soundtrack til filmen, der blant andre Billy Ray Cyrus og Taylor Swift bidrar, og den seilte rett inn på toppen av Billboard-lista. Samtidig – igjen – utga hun sin selvbiografi, ”Miles to go”, og også den havnet raskt på toppen av New York Times liste for barne- og ungdomslitteratur. Samtidig – for siste gang – foreligger nå på norsk en uautorisert biografi, skrevet av Celine I. Aagaard under tittelen ”Fortellingen om Miley Cyrus. Jenta som ble Hannah Montana”.
Hvert sekund pøses det ut utallige andre Hannah Montana-produkter, fra dataspill via bursdagsplastikkopper til klær og parykker. ”Jeg ville ikke blitt overrasket over å komme inn på badet og finne Hannah Montana-dopapir. (Men jeg er usikker på nøyaktig hva jeg ville gjort med det)”, som 16 år gamle Miley Cyrus skriver i sin selvbiografi.

Disney-konsernet har produsert tenåringsidoler tidligere, men ikke i samme målestokk. Utgangspunktet var tv-serien ”Hannah Montana”, som deretter utviklet seg til cd-er, film og dopapir. Sitcom-en handler om Miley Stewart (her begynner forvirringen) som på dagtid er en helt vanlig tenåringsjente med tenåringsproblemer. Etter skoletid ifører hun seg en lys parykk og forvandler seg til popstjerna Hannah Montana. Dette doble livet er det få som vet om, så episodene handler ofte om forviklinger og komiske situasjoner som oppstår fordi Miley vil verne om sin hemmelighet. Hun vil ha det beste fra to verdener. Faren til Miley Stewart i serien er Miley Cyrus’ virkelige far, Billy Ray Cyrus. Han spiller en avdanka musiker med én stor hit på cv-en, akkurat som i virkeligheten. Moren er død, men kommer tidvis tilbake i glimt, og spilles av Brooke Shields. Den ene tanta spilles av Dolly Parton. Hun har mobilen lagret i håret, fordi olabuksene er så trange. I serien heter hun tante Dolly.

Det ser derfor som om serien er basert på Miley og Billy Ray Cyrus’ liv. Det er litt riktig, og en del feil. Disney fant på Hannah Montana-konseptet uten noen spesielle skuespillere i tankene. Den uerfarne 11 år gamle Miley Cyrus brukte ett år på utallige auditions, fordi konsernet mente hun var for ung og for kort. Miley, derimot, var overbevist om at rollen var som skapt for henne. Til slutt fikk hun den, og så gjaldt det å finne en egnet far. Også der var det flere på auditions, før moren som en spøk foreslo: Hva med å bruke far som far? Slik ble det. Derfra og ut forvandler serien seg gradvis til å bli en gjenspeiling av det virkelige far/datter-forholdet. Kunsten begynner å imitere livet. ”Skjønner? Livet imiterer situasjonskomedie som imiterer livet", som Miley Cyrus formulerer det.


Hannah Montanas egentlige navn i serien var i utgangspunktet Chloe Stewart. Det ble for komplisert. For mange navn å holde styr på. Hannah Montana-Chloe Stewart-Miley Cyrus. Så Disney forandret hennes navn i manus til Miley Stewart. Fordi hennes egentlige navn er Miley? Nesten. Miley er kallenavnet, som utviklet seg fra barndommens kallenavn, Smiley. Miley heter egentlig Destiny Hope Cyrus. Hun er Miley overalt, unntatt på den originale fødselsattesten (nå er Destiny Hope også der erstattet av Miley).
”Jeg beveger meg i sirkler når jeg begynner å tenke på hvordan min karakter Mileys liv ligner på mitt og mitt ligner på Mileys”, skriver hun i ”Miles to go”.

Hannah Montana-fenomenet er noe for dem med preferanser for dekonstruksjonistisk litteraturteori. Det er en labyrintisk lek med identiteter. Livet imiterer kunsten som imiterer livet, og tilbake igjen. Alter egoet tar over rollen som egoet. Billy Ray Cyrus spiller ikke bare en fallert countrystjerne, som han i virkeligheten er, men i serien driver han også gjøn med den fallerte countrystjerna bak ”Achy Breaky Heart”. I serien kaller han datteren sin stadig for ”Bud”, noe han alltid har gjort. En episode er sentrert rundt sangen ”Ready. Set. Don’t go”, som faren skrev til datteren før han selv fikk rollen som far. I filmen tar faren med Miley Stewart/Hannah Montana ”hjem” til bygda i Tennessee. I Tennessee ligger familiens gård i virkeligheten.

Slik er Miley Cirus’ selvbiografi skrevet også. I likhet med serien er den full av vittigheter og ironisk snert, ispedd en dose Disney-moralisme (alle må være snille mot hverandre alltid), og innslaget av selvironi er betydelig. Teksten er skrevet på pc, som er blitt vanlig i disse dager, også i USA, men i margen kommenterer Miley Cyrus sin egen tekst, med håndskrift. Noen ganger undergraver hun sine egne meninger. Andre ganger legger hun tekst på tekst som for å underbygge sitt snakkeglade image: ”Note the subtle tone of sarcasm?”,”Big fish…Swim. Get it?” eller ”Sorry! I couldn’t resist that one!”
Doktorgradsstipendiaten ville kanskje brukt ord som “metatekst” og ”intertekstualitet”, men for barna til ironigenerasjonen har det blitt hverdagssjargong.

Miley Cyrus har forandret karakteren Miley Stewart, men karakteren Miley har i like stor grad forandret den virkelige Miley. Hennes selvbiografi er skrevet over samme lest som tv-serien. Hun skiller skarpt mellom sitt liv som idol og sitt privatliv. Som popstjerne er hun konstant vakker, lykkelig og populær. Privat sliter hun med alle de samme problemene som tenåringer flest: Oppveksten var venneløs. På ungdomsskolen ble hun alvorlig mobbet. Andre sesong ut i ”Hannah Montana”, fikk hun kvisete hud. Hun nektet å stå opp om morgenen. Hun har komplekser for kroppen sin. Og, som hun skriver: Det hjelper ikke på selvtilliten at man både føler seg stygg og selvopptatt. ”Jeg ble en bortskjemt drittunge. Populariteten hadde forandret meg”. Hva handler filmen om? Miley Stewart blir en bortskjemt drittunge fordi Hannah Montana-berømmelsen går til hodet på henne. Miley Cyrus har blitt Miley Stewart/Hannah Montana minus hemmeligheten. Alt spriker og alt samler seg perfekt. Disney-konsernet kunne ikke regissert virkeligheten bedre.
Stian Bromark er journalist og forfatter.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun