Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

19. des. 2008

Adjø, jordklode

Forfriskende, fengslende og foruroligende innspill i miljødebatten

Anmeldt av Stian Bromark, Dagbladet
Ikke mange miljøbøker blir bestselgere. Det skjedde i 2007 med Alan Weismans apokalyptiske tankeeksperiment ”Verden uten oss”. Den lå ukesvis på New York Times-lista og ble kåret til årets bok av flere magasiner. I tillegg har den amerikanske forfatteren og journalisten blitt belønnet med oversettelse til over 30 land, nå også norsk. Det lar seg forstå. Den er velskrevet, tankevekkende og ikke minst underholdende. Tenke seg til: Jorda uten mennesker! Det er like vilt som å se for seg et liv uten tannbørste.

Kontrafaktisk
I historikerkretser har man de siste årene forlystet seg med tankeeksperimenter av typen ”Hva om Hitler ikke hadde bart?” Kontrafaktisk historieskrivning, heter det. Ut fra historiske lovmessigheter forestiller historikerne seg hvor annerledes verden ville sett ut dersom noe annet skjedde enn det som faktisk skjedde. En stimulerende hobby for de mette og livstrette. Alan Weisman har overført denne leken til miljødebatten. Spekulerende vitenskap, kan det kalles. Illustrert science fiction. Scenariet er som hentet fra religiøst tankegods, men Weismans reise mot en mennesketom klode er fundert på vitenskapelig fakta. Det eneste hypotetiske ved eksperimentet er forutsetningen om at arten homo sapiens gjennom sine skjødesløse handlinger målbevisst går inn for å utrydde seg selv. Utenkelig, egentlig.

Tro på oss
Våre kulturelle avtrykk kommer til å forsvinne raskt. Weisman har regnet ut at det trolig ikke tar mer enn rundt 100 år før asfaltjungelen New York kommer til å ligne på et villmarksområde. En del vil være igjen, som plastposter og keramikk, men det aller meste vil gro igjen eller forsvinne i sumpen. Rovdyr vil vandre på stier som i dag er gater fylt av gule taxier. Ved å beskrive detaljert hvordan naturen gradvis beveger seg tilbake mot byen etter vårt plutselige bortfall, får vi en påminnelse om hvor brutalt og tankeløst vi gjennom de siste 100 årene har reist en barriere mellom vår kultur og deres natur. Weisman avslutter optimistisk. Han tror ikke mennesker er så dumme at de med åpne øyne går inn for å utrydde sin egen art. Det har strengt tatt ikke noe med historie eller vitenskap å gjøre, men med religion.

Alan Weisman:
Verden uten oss
Bazar
Oversatt av Dag Biseth

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun