Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

5. sep. 2008

Utroskap og dårskap

Det er kvinnens skyld dersom mannen er utro.

Av Stian Bromark, Dagbladet
Det er noe vi har visst lenge, men samfunnets tabufobi har forhindret oss fra å snakke høyt om det: Når vi menn er utro er det kun fordi det er noe galt med dem, altså representantene for det feilbarlige kjønn. Ut fra samme logikk har flere sindige politikere og advokater allerede utpekt skjørtelengden til syndebukk dersom en voldtekt skulle inntreffe: Når kvinnen gjør noe dumt, er det kvinnens skyld. Dersom mannen gjør noe dumt, er det kvinnens skyld.

Det er den amerikanske psykoterapauten Gary Neuman som har fremmet disse nyskapende teoriene i sin ferske bok, ”The Truth About Cheating: Why Men Stray and What You Can Do to Prevent It”. Neuman var opprinnelig en familierådgiver. Etter at han tok opp forfatteryrket for noen år tilbake, har han blant annet dukket opp som ekspert på Oprah Winfreys show.
Som tilfellet ofte er med radikale nybrottsmenn, har Neuman i det siste fått masse juling, og litt hoderisting. Fornuftige mennesker har stilt seg spørsmålet: Blir vi utsatt for en skitdårlig spøk? Han bedyrer overfor The Guardian at boka er skrevet på ramme alvor: ”Dersom en mann er utro, er det hans kones oppgave å erkjenne at hun må forandre seg”, sier han.
Det er lov å le eller gråte nå.

Ifølge forskeren, gjerne med gåseøyne, spurte han ut 25 000 tro og utro menn før han trakk sine konklusjoner. 90 prosent av mennene som hadde vært på vift erklærte at deres sidesprang skyldtes at de var nokså misfornøyde med ekteskapet. Dette ønsker Neuman at kvinnen skal gjøre noe med, og her følger hans supre råd: Du må alltid tilgi ham. Gi ham sex når han ber om det. Alltid. Skryt av mannen for at han forsørger familien, selv om du tjener mer. Ikke la ham gå ut for ofte på kvelden med venner og kolleger. Og vis interesse for det han måtte ha av hobbyer, selv om det bare er å klø seg i skrittet.

Dessverre eksisterer ikke Dusteforbundet lenger, så ordet overlates til Neumans forfatterkollega og psykolog Susan Quilliam: ”Dette er en avskyelig bok”, sier hun til The Guardian, og føyer til: ”Den legger opp til at kvinnen skal bedrive hundetrening med mannen istedenfor å være i et ærlig, velfungerende og voksent forhold med ham”.
Til slutt en viktig ikke-ironisk advarsel til mannen: Ikke gi denne boka til din kone på bryllupsdagen. I så fall blir det din siste.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun