Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

7. jun. 2008

Boksensur

Bør barnebøker ha aldersgrense?

Av Stian Bromark, Dagbladet
Det er nokså ukontroversielt å merke filmer og spill med aldersgrense. Det råder en slags oppfatning om at barn ikke bør utsettes for sadistisk vold og sex før de er store nok til å forstå at alt bare er tull og tøys. Selskapene som produserer disse filmene og spillene kan mene så mye de vil at sadistisk sex og vold er harmløst og gøy, ja kanskje til og med oppbyggelig, men lovverk fra Norge til USA påbyr selskapene å guide barna vekk fra det sensurmyndighetene mener er avhumaniserende ulumskheter.

I bokbransjen er det derimot fri flyt av gørr. Myndighetene gir blaffen. Derfor har britiske forlag nå tatt klistremerkene i egne hender og foreslått å kategorisere barnebøker etter egnet alderstrinn. Beslutningen ble fattet i april og så godt som alle britiske barnebokforlag er med. Initiativet kom etter at den britiske barnebokforeningen utførte en undersøkelse blant foreldre som viste at 86 prosent var tilhengere av aldersveiledning. Forlegger Rebecca McNally ved barnebokavdelingen i Macmillian sier til The Guardian at deres forfattere er positive til forslaget. Hun understreker også at merkingen kun skal være en forsiktig anbefaling, en slags ekstraservice som gjør det lettere for foreldre å velge bøker tilpasset barnas utviklingsnivå. 5+, 7+, etc.

Men The Guardian kan avsløre misnøyde. Sist fredag offentliggjorde 80 forfattere og illustratører et protestbrev mot forslaget. Britiske størrelser som Philip Pullman, Anne Fine og Michael Rosen betrakter det som ødeleggende for de unges leserinteresse. Tekst- og billedprodusentene er redde for at denne forsiktige anbefalingen vil oppfattes som en moralistisk forbudskode. Hvilke foreldre vil kjøpe bøker (eller filmer eller spill) til seksåringene sine som har en aldersgrense på ti år? Det kan jo være kyssing i dem. Forfatterne, og illustratørene, frykter at aldersgrense på bøker ytterligere vil bidra til å lulle barn inn i en polstra liksomverden uten skrubbsår og døde fugler. Og kan virkelig oppvekst – modning, innsikt og nysgjerrighet – reduseres til alderstrinn? Ja, når sant skal sies, er det ikke på tide at barn beskyttes mot overbeskyttende voksne?

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun