Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

14. mai 2008

Du har fått en melding

Bør det være lov å skille seg via sms?

Stian Bromark, Dagbladet
stb@dagbladet.no
I noen muslimske land holder det at mannen sier tre ganger at han vil skille seg for at atskillelsen er et faktum. I vinter mottok den egyptiske ingeniøren Iqbal Abul Nasr en tekstmelding hvor hennes mann erklærte at hun var fri. Dette gjentok seg tre ganger. Kona synes skilsmisse via sms var en snodig måte å få fyken på, så hun spurte rettsvesenet til råds. Juristene har ennå ikke bestemt seg. Som hun sa til BBC i forrige uke: Jeg vet ikke om jeg er gift eller skilt. Det er fortvilende.

Temaet har vært diskutert i større deler av den muslimske verden denne våren. Mange frykter at dersom Iqbals ektemann får aksept for sin framgangsmåte, vil det senke lista for ekteskapsoppløsning. Dessuten er noen redd for signalet det sender ut til resten av kloden: Tar islam for lett på skilsmisse? En del land har forbudt praksisen. Dubai, derimot, har sagt ok. Det er bra at tradisjon og moderne teknologi går opp i en høyere enhet. I India har muslimske kvinner samlet seg i protest mot denne mannlige feigheten.

Nylig måtte en malaysisk dommer ta stilling til en annerledes sak. To muslimske kvinner ble gift med den samme mannen. De ble venner, og fant sammen ut at han ikke var mye å spare på. Derfor bestemte de seg for å skille seg fra ham. Samtidig. Det er første gang i landets historie, ifølge indiske Economic Times. Skilsmissen ble ordnet ved at mannen, noe motvillig, skrev ”tala” tre ganger på en sms og trykket på send. Det hele tok tre minutter og foregikk i nærheten av en tingrettsdommer.

Det er ikke bare i den muslimske verden at skilsmisse og sms har inngått partnerskap. I Storbritannia sier forskere at skilsmissestatistikken har føket i været de siste ti årene takket være moderne oppfinnelser som internett og mobiltelefoner. Begge deler gjør det enklere å være utro, ifølge Independent. I Polen brukes tekstmeldinger oftere og oftere i rettssaker i kjølvannet av ekteskapsbrudd. ”You gave me so much pleasure yesterday” og ”I’m waiting for the next night” skal visstnok være utfordrende å bortforklare for rødmende ektemenn.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun