Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

11. mars 2008

Forventninger

Ny forskning har nå kommet fram til at dyr vin smaker bedre enn billig vin.

Stian Bromark, Dagbladet
Etter omfattende, moderne tester, som for forsøkskaninene innebar betydelig konsum av druer, har forskere ved Stanford kommet fram til at vin smaker bedre jo dyrere flaskene er. For de av oss som trodde det var omvendt – man skal ikke kimse av gleden over å tylle i seg skvip til ikke noe penger – har nyheten noe bakrusaktig ved seg. Er det virkelig slik at kostbart er det samme som kvalitet? Eller omvendt?

Slik gikk forskerne ved Stanford fram: De serverte et representativt utvalg mennesker cabarnet sauvignons. Prisen på flaskene varierte fra fem dollar til 90 dollar. Testpanelet ble fortalt at alle vinene var forskjellige, i pris, kvalitet, etc. Så ble de bedt om å rangere dem. Og altså, ikke overraskende, de dyreste vinene smakte best. Men så til haka: Vinen var den samme. Enten den ble presentert som dyr, billig eller midt på tre. Panelet synes ikke den dyre vinen var bedre enn den billige fordi den var bedre, men fordi den var dyrere. Når de drakk de ulike vinene, ble hodet deres scannet. Forskerne registerte økt aktivitet i den delen av hjernen som er koblet til nytelse, vel og merke når drikkerne ble fortalt at vinen de drakk var dyr. Boston Globe skrev om resultatene i forrige uke under den snedige tittelen ”Grape expectations”.

Det handler altså ikke om vin, men om forventninger. Derfor, sier forsker Antonio Rangel til avisa, trenger ikke vinelskere å føle seg latterliggjort. Man kunne gjort det samme med en flaske vann. Eller med moderne kunst. Eller med en frakk. Studien er bare den siste i en rekke psykologiske forskningsprosjektet de siste årene som konsentrerer seg om menneskers forventningsevne. Spørsmålene er mange: Har man bedre sex hvis man får vite at sengepartneren er en begavet elsker? Blir en tv-serie bedre hvis VGs tv-anmelder har fortalt deg at serien er god som gull? Er det bedre å bo i Ullevål Hageby fordi prisen er høy? Handler debatten om elitekultur versus populærkultur egentlig bare om forventninger? Hjernen er ikke skapt for objektivitet, sier forskerne. Vi oppfatter ikke ting som de er, men som vi forventer at de er eller blir fortalt at de er. Dette, for eksempel, er en god tekst.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun