Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

8. okt. 2007

Den glemte krigen

Er Irak-krigen den nye Korea-krigen?

Av Stian Bromark, Dagbladet
En av bestselgerne i Washington DC for tiden er den amerikanske journalisten David Halberstams ”The Coldest Winter. America and the Korean war”. Mens Vietnam-sammenligningen gjerne kommer raskt etter at USA har angrepet et land langt, langt borte, er det mer uvanlig med paralleller til Korea-krigen (1950-1953).

Halberstam har fått mye oppmerksomhet etter at boka utkom i slutten av september. Det skyldes flere ting. Halberstam har i over 35 år vært en av USAs mest anerkjente journalister. Han slo gjennom i 1972 med en bok om Vietnam-krigen, ”The Best and the Brighest”, som ga ham den prestisjetunge Pulitzerprisen. ”The Coldest Winter” er en slags oppfølger til Vietnam-boka. En annen grunn til at Halberstam har fått mye pressedekning i det siste, er at han er død. Kun noen dager etter at han la siste hånd på det 700 sider lange verket i våres, ble han drept i en bilulykke. Halberstams bok har fått ros og en del ris – blant annet har den blitt kritisert for å ignorere de koreanske ofrene – men forfatteren er ikke her til å forsvare seg.

Ifølge Halberstam var Korea-krigen amerikanernes første forsøk på å skape en ny verdensorden tilpasset USAs moderne geopolitiske interesser. Da var det kommunismen som skulle bekjempes og Den kalde krigen vinnes, i dag kriger USA i Irak antagelig fordi de trodde de kunne demokratisere Midtøsten og ufarliggjøre moderne terrorisme. Halberstam mener erfaringene fra Korea-krigen la føringer på senere intervensjoner, fra Vietnam til Irak. Det er ikke ment som skryt. Halberstam er sterkt kritisk til USAs militære strategi i Korea-krigen. General Douglas MacArthur blir karakterisert som hensynsløs, overmodig, forfengelig og gal.

I USA blir Korea-krigen ofte referert til som ”Den glemte krigen”. Skal vi tro Halberstam var det få amerikanere, unntatt soldatene og deres pårørende, som brydde seg. Først med Vietnam-krigen på 1960-tallet vokste det fram en overbevisende krigsmotstand i USA. En flik av den kom på nytt til syne da Bush-troppene gikk angrep på Irak i 2003. Siden har den ikke vært like lett å få øye på. Krigen har blitt hverdag. 20. mars 2008 er det fem år siden den startet. Amerikanerne sliter fortsatt med militærstrategiske besværligheter.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun