Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

19. sep. 2007

Western culture's got to go!

Etter 20 år med kanondebatt i USA, har New York Times erklært en vinner.

Av Stian Bromark, Dagbladet
Det er 20 år siden professor Allan Bloom (1930-1992) utga «Closing of the American Mind». Pamfletten satte en støkk i amerikansk åndsliv, tilbrakte over ett år på bestselgerlistene og har siden solgt i 1, 2 millioner eksemplarer. Allan Blooms bok var den som for alvor startet diskusjonen om hvordan pensumlistene ved høyere utdannelse i USA og Vesten skulle se ut: Skulle de konsentrere seg om vestlig idégods eller hadde de også en forpliktelse overfor minoritetsgrupper av ymse slag?
Ikke overraskende var det mange hvite, middelaldrende menn som mente at pensum burde være som det alltid har vært, mens kvinner, homofile og fargede, for eksempel, syntes det var rart at universitetet lot som om det ikke fantes verken kvinner, homofile eller fargede i historien. Bloom tilhørte den første kategorien. Undertittelen var: «How Higher Education Has Failed Democracy and Impoverished the Souls of Today's Students». Multikulturalistenes angrep på pensum var et angrep på den vestlige sivilisasjonen, mente han.

Diskriminering, ropte studentene tilbake. Eller, som ett av slagordene lød: «Hey hey, ho ho, Western culture's got to go.» (Oversatt: Vesten er ukult) Slik har debatten gått fram og tilbake gjennom 20 år. I den anledning trykket New York Times i helga en liste over må-ha-lest-titler, dersom man ønsker å framstå som orientert om debatten, deriblant noen nyere: Den britisk-amerikanske professoren Walter Benn Michaels «The Trouble with Diversity: How We Learned to Love Identity and Ignore Inequality» (2006) og David Horowitz' «Indoctrination U: The Left's War Against Academic Freedom» (2007). New York Times fastslår samtidig at Bloom og hans etterfølgere har tapt hegemoniet. Kanskje ikke så rart. Blooms bok fra 1987 var blant annet et angrep på rockemusikk.

Forordet til Bloom-boka ble i sin tid skrevet av forfatteren Saul Bellow, som selv har romanen «Ravelstein» (2000) på lista. Den handler om Bellows vennskap med Allan Bloom og brakte fram inntil da ukjente opplysninger om Bloom. Det viste seg at Bloom var homofil. Men tida var ikke moden for en konservativ, jødisk akademiker med homofil legning.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun