Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

7. okt. 2008

Ja til Tyrkia

EU går en dyster framtid i møte uten Tyrkia, ifølge en ny debattbok.

Stian Bromark, Dagbladet
Franskmenn er et skeptisk folkeslag. Ikke nok med at de misliker McDonalds og andre amerikanske oppfinnelser, de har heller ingenting til overs for det store europeiske integrasjonsarbeidet, kalt EU. I hvert fall liker de ikke forandringer. Greit nok at tyskerne må være med, men hele 80 prosent misliker sterkt tanken på tyrkisk medlemskap. Blant disse prosentene befinner landets president seg, Nicolas Sarkozy.

Derfor er det en liten brannfakkel av en bok den tidligere franske statsministeren Michel Rocard nå har kommet med. Tittelen er ikke av det sofistikerte slaget: ”Ja til Tyrkia”. Boka er myntet på et fransk publikum, men også på Rocards nåværende kolleger i EU-parlamentet. Rocard er av den oppfatning at tyrkisk medlemskap er alfa og omega for den europeiske organisasjonen. Han kaller Tyrkia for ”Europas livsforsikring” og hevder at framtidens Europa passerer gjennom landet i øst. Han begrunner det med sikkerhet og tilgang til markeder. Det vil bli mye enklere å nå energiforsyninger og å løse diplomatiske knuter gjennom tyrkisk medlemskap, sier Rocard i et intervju med den tyrkiske avisa Today’s Zaman.

Der de fleste EU-politikere retter blikket innover, velger altså Rocard å snuse på omverden. Han mener tyrkisk medlemskap vil gi EU økt troverdighet i Midtøsten, hvori opptatt Israel og Palestina. Majoriteten av EU-land, spesielt Frankrike og Tyskland, har gjort seg avhengig av energiforsyninger fra Russland. Det er ikke alltid så bra. Tyrkia ligger tett på Kaukasus, som har store reserver med olje og gass. Tyrkia og Kaukasus kan hjelpe EU med å bli kvitt Kreml-avhengigheten. Dessuten mener Rocard at EU, med muslimsk-sekulære Tyrkia som medlemsland, vil sende ut et signal til den muslimske verden, både i og utenfor kontinentet, om at den ikke er rammet av kulturelle fordommer.

Den tidligere statsministeren har ikke noe hastverk. 2023 er et passende år, mener han, ganske nøyaktig 100 år etter at den tyrkiske republikken ble dannet. Jubileet kan brukes til å mobilisere den tyrkiske opinionen foran de reformene som må til, først og fremst i forhold til menneskerettighetene. Da vil dessuten Tyrkia framstå som et forbilde for den arabiske verden, ifølge Rocard. Det må Nicolas Sarkozy forstå er en bra ting.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun