Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

1. okt. 2009

Intervju om Sigurd Evensmo-biografien i Agderposten

Ikke på nett, men her et utdrag:

"[.............]
Dette kommer frem i den nye boken om Sigurd Evensmo, en biografi som har fått tittelen «Alene blant de mange».
Boken, som ble lansert i går, er en fortelling om de eksistensielle og politiske hendelsene som formet det forrige århundret gjennom en mann som stadig havnet i begivenhetenes sentrum, som journalist, forfatter, redaktør, filmkritiker, sensurist og aktiv debattant.
Sigurd Evensmo engasjerte seg sterkt både i mellomkrigstiden, under krigen og ikke minst etter Den andre verdenskrig, hvor han etter hvert ble en av hovedarkitektene bak Det tredje standpunkt, det politiske ståstedet mellom sosialdemokrati og kommunisme.
Selvtillit og trygghet
Halvor Finess Tretvoll, som har skrevet om Arendalsoppholdet i boken han har laget sammen med Stian Bromark, sier til Agderposten at oppholdet i sørlandsbyen var Sigurd Evensmos første reise ut i den store verden.
Han var proppfull av forventning og gå-på-humør. Det var her han fikk sin første betalte journalistjobb etter hard konkurranse fra 22 andre søkere.
Her skulle han få ansvaret for alle de arbeidsoppgaver som tilflyter en journalist i en liten lokalavis, alt fra badetemperaturer til lederartikler om verdens store begivenheter. Men det ville være en overdrivelse å si at den unge skribenten bedrev det som kan kalles stor journalistikk her.
[..................]
– Alt dette engasjementet i Arendal ga ham tro på seg selv og oppholdet i byen var på mange måter en frigjøringsprosess for Sigurd Evensmo. Her ble han politisk moden og voksen. Han ville gjøre kulturen viktigere. Kulturfeltet var for ham et kampavsnitt og kulturprodukter måtte etter hans mening bedømmes etter sin politiske tendens, sier Halvor Finess Tretvoll.
[...........]"

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun