Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

7. jan. 2009

Svensktoppen

Svensk kultur er best i Europa, men utlendingene klager likevel.

Stian Bromark, Dagbladet
Vi har både hardingfele, ny opera og Trond Giske, men likevel er angivelig nabolandets kultur bedre enn vår. I hvert fall hvis vi skal tro den svenske avisa Dagens Nyheter (DN). Å sammenlikne ulike lands kulturpolitikk er ingen veldig presis vitenskap, men DN har forsøkt og lykkes over all forventning, i egne øyne. Svenskene er best i test.

Statistikken viser at Sverige ligger på topp i Europa når det gjelder andelen innbyggere som hvert år konsumerer kultur. Dessuten arbeider hele 3, 5 prosent av de yrkesaktive i Sverige med kultur, noe som er et rimelig høyt tall. Svenskene må bare se seg slått av danskene når det gjelder prosent av husholdningsbudsjettet som brukes på diverse kulturformer. Og til slutt: Svenskene er vinnere i Europa når det gjelder å være utøvende kulturskapere på fritida, for eksempel ved å spille trekkspill eller ved å synge ABBA-låter i dusjen.

Kyndige DN har snakket med, tilskriver suksessen den nordiske kulturmodellen, som også Kulturdepartementet vårt praktiserer. Men svenskene er altså best på å være nordisk. Og de skal bli bedre. DN har laget sine undersøkelser i forbindelse med at landet står foran den største kulturpolitiske reformen på 30 år, ifølge avisa. En ny kulturutredning forventes å være ferdig i februar. Den nordiske modellen er god, men har svakheter. Det viser seg for eksempel at de statlige støtteordningene altfor ofte favoriserer eldre, blendahvite forbrukere av såkalt finkultur.

I anledning kulturutredningen og DNs egne undersøkelser, har avisa startet en serie der de intervjuer utenlandske kulturutøvere om svensk kultur. Intervjuobjektene er gjerne høflige, og roser derfor vårt naboland, men har også en rekke kritiske innspill. Den danske filmregissøren Simon Staho mener svenske skuespillere er i verdensklasse, men at svensk filmbransje er en katastrofe. Svensk teater henger ikke med i utviklingen og må åpne seg for det nye flerkulturelle samfunnet, mener den britiske teaterprodusenten Josette Bushell-Mingo. Det svenske kulturlivet har generelt blitt for kommersielt og for likt det amerikanske, skal vi tro den britiske koreografen Tony Irving. Svensk kultur er muligens sterkere enn den norske, men vi har i hvert noen av de samme svakhetene.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun