Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

6. okt. 2008

Bokmedisin

Høstdeppa? Oppsøk ditt nærmeste kulturapotek.

Stian Bromark, Dagbladet
Du bør vite hva du trenger før du går bort til hylla på apoteket. Hvis du er nedstemt, er det mye som tyder på at salve mot fotsopp ikke hjelper. Heller ikke hvis du har ereksjonsproblemer. Eller unormale mengder håravfall for tiden. Hvorfor skal det være annerledes med bøker? Litteratur kan ha en terapeutisk effekt på sjelen, men kan være dødelig hvis man blir feilmedisinert.

Derfor har noen britiske forfattere bestemt seg for å redusere risikoen forbundet med å lese bøker. De har åpnet en egen butikk i Bloomsbury, Londons litterære hovedkvarter, kalt The School of Life. Det høres ut som humbug, og det er det nok, men relativt kjente forfattere står bak, deriblant bestselgerskaperen Alain de Botton, forfatteren av ”Kunsten å reise” og ”Hvordan Proust kan forandre ditt liv”. De tilbyr litteraturterapeutiske løsninger på dine hverdagsproblemer. I tillegg til stive permer, tilbyr butikken kunst, kurs og mat, slik at lesere kan tilbringe timer i butikken med å lese, slappe av og å tenke, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Hjernen bak er tidligere Tate-kurator Sophie Howarth. Hun kom på ideen etter lengre tids misnøye med at det litterære etablissementet betraktet selvutviklingslitteratur som, ja, nettopp humbug. ”Jeg ble frustrert fordi kultureliten nektet å forholde seg til hverdagsproblemer”, sier hun til avisa, og legger til: ”Folk som kommer hit, vil sette seg inn i ting som de tenker på kontinuerlig, fra arbeid til familie. Problemet med kultureliten er at den ikke snakker med vanlige folk om dette.” Howarth liker nå å kalle seg for en biblioterapeut og bokhandelen for ”et kulturelt apotek”. For 50 pund kan man blant annet kjøpe en ”intellektuell gaveeske” – seks titler som er spesielt plukket ut av Cambridge-historiker og forfatter Robert Macfarlane for å fikse dine akutte plager.

Nyheten om bokhandelen har vakt reaksjoner på The Guardians nettside. En leser mener Howarth og co framstår som like pretensiøse som den såkalte kultureliten. En annen lurer på hvorfor folk ikke bare oppsøker biblioteket i stedet, der de samme bøkene er gratis og der det også finnes biblioterapeuter, kalt bibliotekarer.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun