Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

27. sep. 2008

Nei til prop. 8

Homokampen spisser seg til i Hollywood.

Stian Bromark, Dagbladet.
Etter noen år med laber interesse for det samme kjønn i amerikanske tv-serier, står USA nå foran en real opptur denne sesongen. Hele 16 rollefigurer med ikke-heteroseksuelle preferanser, type lesbiske, biseksuelle eller transseksuelle, står klare til å ta opp arven etter suksesseriene ”Ellen” og ”Will & Grace”. Det er en fordobling fra tidligere år, melder svenske Dagens Nyheter.

I skyggen av denne gladnyheten, pågår det en ekte homokamp i California, med den spenstige tittelen ”Ja eller nei til prop.8?” I hovedrollene finner vi helter som Brad Britt, Arnold Schwarzenegger og Steven Spielberg, på skurkesiden diverse konservative, kristne og bakstreverske organisasjoner. Plottet er enkelt: Skal det være tillatt å gifte seg med en av samme kjønn i en hypermoderne og trendsettende stat som California? Nei, det er ikke en god gammel klassiker fra 1950-tallet. Krangelen pågår nå, i 2008. Vinnersiden kommer til å være den med mest cash. En lykkelig slutt kan kjøpes for penger.

Historien har vart siden 1970-tallet, men vi kan hoppe til slutten: Ekteskap mellom samme kjønn var forbudt i California fram til våren 2008. Etter utallige rettssaker gjennom flere år kunne mennesker på vestkysten gifte seg med nesten hvem de ville fra og med 17. juni 2008. Denne menneskerettigheten er ikke sikret for alltid, og siden sommeren har konservative organisasjoner som ProtectMarriage.com og Voteyesmarriage.com samlet krefter og underskrifter for å gjeninnføre prop.8 (forbud). De har så langt samlet inn 18 millioner dollar, mens tilhengerne kun kan drive kampanje for 12,4 millioner dollar. Her kommer heltene inn.

I forrige uke offentliggjorde Mr. Pitt at han donerer 100 000 dollar til saka. Denne uka fulgte filmregissør Spielberg opp med samme sum. Begge følger opp givergleden fra prominente politikere som guvernør Schwarzenegger og presidentkandidat Obama. Da Californias høyesterett gjorde det tillatt å gifte seg med samme kjønn i staten, bestemte de samtidig at saken endelig skal avgjøres i en folkeavstemning i november. Det er derfor forventet at amerikanere fra hele USA vil trekke vestover den neste måneden, for å gifte seg på legitimt vis. Den mest objektive valgkampdekningen finner du her: www.noonprop8.com/home

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun