Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

14. mai 2008

Just happy

Homofile pingviner er umoralsk.

Stian Bromark, Dagbladet
stb@dagbladet.no
Noen blir provosert av homofili og pingviner. Det er ikke rart. Den største pingvinarten har titulert seg selv Keiserpingvin (Aptenodytes forsteri), og skryter av at den kan dykke ned til 265 meter, i en fart på nærmere 40 kilometer i timen, inntil 18 minutter av gangen. De er innbilske og selvgode, spesielt etter at de fikk sin egen animerte spillefilm i 2006, ”Happy feet”, hvor de brisker seg for verden med avansert talekunst, sang og stepping. Opprørende.

Bibliotekforeningen i USA har oversikt over hvilke bøker folk flest blir støtt av, og hvert år lager de en rangering, hvor førsteplassen går til den mest provoserende boka. Tallene, som er hentet fra både offentlige biblioteker og skolebiblioteker, baserer seg på hvor mange skriftlige klager bibliotekarene får. Vinneren i år er en barnebok om pingviner. Det spesielle med ”And Tango Makes Three”, skrevet av Justin Richardson og Peter Parnell, er at den hevder at homofili er helt fint. Boka handler om en pingvinfamilie, der begge foreldrene er menn. Og så koser de litt. ”Klagene går ut på at små barn vil tro at homofili er en livsstil som er akseptabel. De som klager, mener det ikke er akseptabelt”, forteller bibliotekforeningens Judith Krug til nyhetsbyrået The Associated Press. Ekstra foruroligende er det at boka visstnok er basert på en sann historie. De to pingvinene, Roy og Silo, bor i en zoologisk hage i New York.

Det er imidlertid flest voksenbøker på topp ti-lista over mislikte bøker. En del boklånere liker ikke Maya Angelous memorarbok ”I Know Why the Caged Bird Sings”, der hun forteller om hvordan hun ble voldtatt som ung jente. Mark Twains ”Huckleberry Finn” er også på toppen av lista, fordi den er angivelig er rasistisk. Philip Pullmans ”The Golden Compass” er ugrei fordi den hevder at kristendom er for mindre smarte mennesker. Man kan forledes til å tro at voldtekt, rasisme og religionskritikk er mindre opprørende enn homofili, men det er for dumt til å være sant. Den gode nyheten er at antall klager nesten er halvert siden midten av 1990-tallet. Det var på den tiden pingviner var søte, ydmyke, heterofile, ikke-dansende og elskelige vesener.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun