Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

2. sep. 2007

Voks opp!

James Dean har skylda for Osama bin Laden.

Av Stian Bromark, Dagbladet
Det hevder Washington Times-spaltisten Diana West i sin ferske bok, ”The Death of the Grown-up”. Amerikanere har sans for subtile understatements, så undertittelen lyder: ”How America’s Arrested Development is Bringing Down Western Civilization”. James Dean bør altså klandres for Vestens undergang også. Ungdomsikonet får unngjelde, men han har strengt tatt ikke sagt noe opprørende siden 30. september 1955. Problemet er alle voksne som oppfører seg som om de er 19 år til langt inn i pensjonsalderen. Dagens voksne mangler voksenegenskaper. De mangler ansvarlighet.

Tidlige hadde fedre sønner. Nå har de mini jeg-er, hevder West. Begge kler seg i t-skjorter, olabukser og joggesko. Hjemme ser de på fotballkamper sammen, spiller play station og spiser frokostblandinger. Den ene er eldre enn den andre, men de har samme preferanser. Hva har dette med terrorisme å gjøre, kan man spørre seg. Tidligere, mener Diana West, visste voksne forskjell på rett og galt. Og kunnskapen forsøkte de å lære bort til sine barn. Med 68er-generasjonen skjedde det et hamskifte. Verdier ble relative. Rotløse. Multikulturalisme ble normen. Det ble viktig ikke å være fordomsfull. Eller whatever. Dermed er Vesten blitt ute av stand til kjempe for sine egne interesser og bekjempe trusler, påstår hun. Rebels without a cause. Osama bin Laden må få lov til å være Osama bin Laden, stakkars.

Som anmelder William Grimes i New York Times skriver: For at Diana West skal komme seg fra olabukser til terrorisme, må hun ta lengre skritt enn sprinteren Carl Lewis. Det viser seg også at hennes agenda er å oppfordre til krig. Ikke mot terrorister eller islamister, men mot islam og muslimer som sådan. Her spiller hun på følelser, ikke fakta, mener anmelderen. Hun er rett og slett ganske så barnslig. Men Grimes anerkjenner at West har noen morsomme poenger. Hun forteller blant annet om en mor som ble helt fra seg når datteren ble utvist fra skolen fordi hun hadde gitt en klassekamerat oralsex på skolebussen. I retten argumenterte moren for at det ikke sto noen steder skriftlig at oralsex på bussen var uakseptabel oppførsel. Det er det muligens, men heller det enn å vende tilbake 1950-tallet, da verken play station eller oralsex var oppfunnet.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun