Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

12. jan. 2009

Kultur, økonomi og håp

Etter Liverpool 2008 vil britene arrangere kulturår hele tida.

Stian Bromark, Dagbladet
2008 var ikke bare froskelårets år. Det var også året Stavanger kunne flotte seg med tittelen "Europeisk kulturby". Det er delte meninger om hvorvidt byen gjorde sitt ypperste, men det er ikke så farlig, siden Stavanger trolig får en ny sjanse om 100 år. Liverpool, derimot - som Stavanger delte oppmerksomheten med - er fra seg av glede. Britene har oppsummert året og konkludert med at det var vellykket over all forventning. De har fått blod på tann og ønsker nå å arrangere kulturår så ofte som mulig.

Siden de andre europeiske landene nok ikke vil godta at Storbritannia er vertskap kontinuerlig, har kulturminister Andy Burnham foreslått at britene lager sin egen variant av konseptet "Europeisk kulturby", som skal gå av stabelen enten annenhvert år eller hvert fjerde år. Disse utvalgte byene skal blant annet få lov til å dele ut priser og avholde arrangementer som normalt foregår i London. Regjeringen har fått kritikk fordi forslaget kommer nå, i disse finanskrisetider. Har den ikke bedre ting å bruke tid og penger på enn kultur? Andre mener nettopp at det ikke handler om kunst, men om cash.

Guardian-skribent Jonathan Jones er ikke overbegeistret for ideen. Han mener ministerens forslag minner om en krisepakke, på linje med regjeringens forsøk på redde bankene. Det er ikke mulig å lage en kulturby. En kulturby er en kulturby, hvis den er det. Er den det ikke, er det heller ikke mulig å forvandle den til det i løpet av ett år. Det man derimot kan oppnå, er at byen tiltrekker seg mennesker som er interessert i å tjene penger, og bruke penger, på hoteller, restauranter og butikker. Det handler ikke om å skape kulturell vekst, men økonomisk vekst.

Gjennom året 2008 bidro 10 000 artister til å avholde 7 000 arrangementer i Liverpool, men hvordan er det mulig å måle dette slik at sluttkarakteristikken blir "suksess"? Liverpool 2008 genererte 3, 5 millioner nye besøkende, som igjen ga 176 millioner pund i turistinntekter. Investeringene siden 2003 har vært på hele 4 milliarder pund, så sånn sett minner det om et underskudd. På kort sikt, i hvert fall. Men enda viktigere enn penger, ifølge minister Burnham, er det at Liverpool har skapt tro og håp. Det er kjekt å ha.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun