Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

10. jan. 2009

Høysang for Hollywood


Stadig færre tror jødene kontrollerer den amerikanske tv- og filmbransjen. Er det godt eller dårlig nytt?

Av Stian Bromark, Ny Tid
Myten om den jødiske konspirasjonen er standhaftig. Den ligger i dvale for så å dukke opp når vi mest trenger den, for å forklare det tilsynelatende uforklarlige – for eksempel finanskrisa (alle vet at jødene styrer bankvesenet, ikke sant?) eller verdenssamfunnets passivitet overfor israelsk militær aggresjon (fordi jødene kontrollerer amerikansk utenrikspolitikk). Forestillingen om at jødene streber etter verdensherredømme, og at de infiltrerer samfunnets ulike felt – økonomi, politikk og kultur – synes å være uutryddelig.

Det var derfor statsviterne John J. Mearsheimer og Stephen M. Walts artikkel om den israelske lobbyen vakte betydelig oppsikt i 2006: Den appellerte til våre mest grumsete instinkter. Forfatterne påstår at Israel styrer amerikansk utenrikspolitikk. Grunnen til at landet kan gjøre det, er at sterke Israel-venner kontrollerer andre vitale institusjoner innenfor amerikansk åndsliv – mediene, universitetene, populærkulturen, etc. Påstanden om at Israel/jødene kontrollerer kulturlivet, er mer foruroligende enn ditto om politikk og økonomi, fordi anklagen er diffus og uhåndgripelig. Vi står igjen med en forestilling om at jødisk tankegods så å si kryper inn under huden på oss, tukler med vårt innerste sjelsliv og får oss til å handle mot bedre viten. I tilfellet Hollywood blir den særs kraftfull, fordi det allerede finnes en utbredt idé om at det der produseres helsefarlige eksportvarer som får mottakeren til å bli voldelige, romantiske og/eller verre ting. Dessuten er det sant. Jødene ruler i Hollywood.

Historien er veldokumentert av Neal Gabler, som for tiden er norgesaktuell med sin omgangsrike biografi om Walt Disney. I ”An Empire of Their Own. How the Jews Invented Hollywood” (1988) forteller han om filmkunstens founding fathers. Så godt som alle grunnleggerne av de store filmstudioene kom opprinnelig fra Øst-Europa. Utover på 1930-tallet fikk de påfyll av kunstnerisk skaperkraft fra Europa, siden Hitler hatet jøder både foran og bak kamera. Disse filmpionerene satte seg fore å bli mer amerikanske enn amerikanerne selv, og de gjenskapte sine drømmer på lerretet. Noen mislikte likevel den jødiske påvirkningen og det er årsaken til at temaet har vært tabubelagt siden. I 1964 mente halvparten av amerikanerne at USAs tv- og filmbransje var dominert av jødene. Ferske tall viser at kun 22 prosent tror det samme fire tiår seinere.

Joel Stein mener det er dårlig nytt. LA-journalisten er en ”stolt jøde”, som han kaller seg selv, og han mener det er på tide å øke kunnskapen om jødene i Hollywood. Derfor har Stein starter en ny kampanje med slagordene ”Hollywood: More Jewish than ever!”, “Hollywood: From the people who brought you the Bible” og “Hollywood: If you enjoy TV and movies, then you probably like Jews after all”. Joel Stein saumfarte de store amerikanske underholdningsselskapene på jakt etter ikke-jøder med innflytelsesrike stillinger. Han fant seks, men ingen av dem var villige til å prate med ham, av frykt for å si noe upassende.

Verken Joel Stein, eller de som mener den jødiske påvirkningen på Hollywood er uheldig (for eksempel Jewwatch.com), kan si hva det er som er så spesifikt jødisk med Hollywood. Hva er det jødiske i Woody Allen og Steven Spielbergs filmer? Har det noe å si at alle våre favorittskuespillere – Natalie Portman, Sarah Jessica Parker, Scarlett Johansson, Kate Hudson, Gwyneth Paltrow, Winona Ryder, Helena Bonham Carter – har jødisk bakgrunn? Det jødiske fungerer som koloritt i samtidens suksesserier – ”Seinfeld”, ”Venner for livet” (Ross Geller), ”Entourage” (Ari Gold) og ”Sex- og singelliv” (Charlotte York)”, for å nevne noen – men hva så? Eller for å løfte perspektivet: Spiller det noen rolle at Barack Obamas far kommer fra Kenya og at vinneren av Melodi Grand Prix junior, The BlackSheeps, er samiske? Svaret må være ja – hvis de selv mener det. Det er et hav av forskjell på om det er Joel Stein som sier at jødene styrer Hollywood eller om det er Jewwatch.com gjør det.
Førstnevnte er jøde, sistnevnte er antisemittisk. Selv om altså begge sier sannheten. Vi andre får dilte etter, og fundere på om det er bra eller dårlig at så få kjenner til den.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun