Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

19. sep. 2008

Vikinger og krim

Vi vikinger er fortsatt blodtørstige, mener britisk politiker.

Stian Bromark, Dagbladet
Man skulle tro at en konservativ parlamentariker har noe å alvorlig å melde offentligheten når han først åpner munnen. Slik er det ikke alltid. Michael Gove er en politiker med en uortodoks bakgrunn. Han har tidligere vært journalist, redaktør og bokmedarbeider i diverse aviser og magasiner, og har flere ganger stått fram som en svoren fan av krigsspill. Det siste er trolig årsaken til at han mandag, i sin spalte i The Times, trakk sammenligningen mellom nordboernes interesse for kriminallitteratur og det faktum at vi alle stammer fra Hårek.

Denne erkjennelsen kom han til etter et besøk i Stockholm nylig. Gove har en idé om at en bokhandlers utvalg og prioriteringer sier noe om en nasjons sjel. Derfor ble han overrasket over hvor stemoderlig svenske klassikerforfattere som August Strindberg ble behandlet og han så ingen vilje til å prioritere moderne, såkalt seriøs skjønnlitteratur. Derimot finner han velplasserte hyller etter hyller med Agatha Christie, samt et utall svenske eksportvarer som Henning Mankell, Sjöwall/Wahlöö og Stieg Larsson. Det er skjellig grunn til å mistenke at Gove ikke ville funnet færre blodige permer dersom han besøkte en norsk bokhandel. Det bør nevnes at Gove også betrakter britene som vikinger (kopier!), og ergo forstår vi bedre hvorfor det kommer så mye snobbete engelsk ut av tv-høyttalerne rundt påsketider.

Denne sære interessen for mord og mysterier blir tydeligere dersom man sammenligner Norden/Storbritannia med andre land, som Gove gjør: Italienerne liker intellektuell lekenhet i fiksjonsform (Umberto Eco), franskmennene tenner på kulturpessimistiske essays med innslag av masse knulling (Michel Houellebecq!), ungarerne foretrekker aristokratisk nostalgi (Sandor Marai), mens latinamerikanerne elsker magiskrealistiske romaner om diktatorer (alle sammen, ifølge Gove). Slik lyder i hvert fall mytene, og de skal man stole blindt på. Vi liker krim fordi vi innerst inne fortsatt er barbariske vikinger.
Konservative Michael Gove dro forøvrig til Stockholm for å studere det svenske, sosialdemokratiske skolevesenet. Også det ønsker de nå å kopiere,
ifølge helgas The Daily Telegraph.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun