Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

25. jan. 2008

Forfattere i forlagskø

I Sverige er det lange ventelister for å få utgitt bøker. Det liker ikke forfattere som skriver ferskvare.

Stian Bromark, Dagbladet
Forlag har blitt et venterom for ferdige bøker, skriver svenske Dagens nyheter denne uka. Bakgrunnen er at alt flere forfattere må vente i årevis for å få utgitt sine bøker, selv om manusene er ferdige. Det gjelder naturligvis den "smale" litteraturen i langt større grad enn bestselgerne. Sjangeren som får svi mest, er poesien. Lyrikerne føler seg, naturlig nok, som biler.
I hvert fall er det den sammenligningen lyriker Mats Söderlund kommer med overfor avisa. "De lange køene gjennomsyrer hele bransjen, men lyrikken rammes hardest. Forlag får statlig støtte til sine utgivelser, men problemet er at de har for få ansatte. Det er som på et bilverksted. Når alle mekanikerne er opptatte, går det ikke an å ta inn enda en bil", sier han. Söderlund, som også er forman i den svenske forfatterforeningen, er "aktuell" med en ny diktsamling til høsten på Albert Bonniers förlag. Den ble ferdigskrevet for to år siden. I mellomtiden har han skrevet en ny bok. Den kommer ut på et mindre forlag, fordi han fikk beskjed av Albert Bonniers förlag om at de ikke kunne utgi hans nyeste diktsamling før i 2010. "Det kunne jeg ikke akseptere. Når man kjøper en diktsamling, forventer man at den er nyskrevet. Ellers står man i fare for å miste viktige samtidsreferanser i teksten", sier Söderlund til DN.

Poet Anna Hallberg har opplevd det samme. Hennes nylig utkomne bok ble ferdig for to år siden. Hun føler seg stemplet som et tapssluk, dernest synes hun det jevnt over er vanskelig å begynne på en ny bok før man fysisk sitter med den forrige i hendene. Begge skylder på den økende kommersialiseringen i bransjen, noe Magnus Bergh i Albert Bonniers förlag kan bekrefte.

Det har blitt vanskeligere å selge inn lyrikken til bokhandlerne og diktsamlinger får ingen eller marginal plass på avisenes kultursider. Forlagssjef og ansvarlig utgiver for Lyrikvännen, Jonas Ellerstöm, spår at alt flere poeter kommer til å publisere sine dikt i tidskrifter og på nettet i framtiden, for å bli lest og få umiddelbar respons på nyskrevne dikt.

I Norge kommer det heldigvis aldri til å bli sånn.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun