Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

4. jan. 2008

Apen haler innpå

Er aper like smarte som mennesker? Eller smartere?

Stian Bromark, Dagbladet.
I noen århundrer har forskere og filosofer insistert på at det er én ting som skiller mennesket fra sine treklatrende og hårete slektninger, nemlig evnen til å le. Men nå har latteren satt seg fast i halsen. En studie utført av dr. Marina Davila Ross fra University of Portsmouth og professor Elke Zimmermann ved University of Veterinary Medicine i Hannover slår fast at aper kan ha seg en god latter de også. "Hos mennesker kan mimikk være både frivillig og ufrivillig. Før vår oppdagelse fantes det ingen bevis for at dyr kunne ha tilsvarende oppførsel", sier Davila Ross, ifølge BBC. Deres tese er at latter har utviklet seg hos våre felles stamfedre. Forskerne har studert lek og latter blant 25 orangutanger mellom to og 12 år fordelt på hele verden, og de er ikke tvil om at aper kan le og at latter til og med kan smitte mellom aper.
Før jul kunne BBC også melde at sjimpanser var flinke i matematikk. Forskere ved Duke University i North Carolina hadde funnet ut at apers regneferdigheter og visuelle hukommelse var på høyde med eller bedre enn en gruppe studenters. De var like flinke i matte, men når det gjaldt visuell hukommelse, stakk sjimpansene av med seieren. Testen var utført på en dataskjerm med touch screen, utformet omtrent som det spillet der du legger en rekke gjenstander på bordet, skjuler dem med et teppe og ber deltakere om å si hvilke som er borte eller i hvilken rekkefølge de opprinnelig lå i.

Dette er to av flere ferske forskningsfunn på forholdet mellom aper og mennesker som viser at aper er langt smartere og langt likere enn oss vi hittil har trodd. En studie offentliggjort denne uka viser for eksempel at også mannlige aper "betaler" partnere for sex, skjønt betalingen kan minne like mye om flørting og forspill. Ingen av nyhetene gleder det amerikanske høyrekristenmiljøet, som aldri har hatt noen sans for at man bruker ordet "ape" og "menneske" i samme setning. Men de trenger nok ikke å frykte for mange fremtidige funn som for eksempel viser at aper har like stor glede som oss av Grandiosa og Idol, for forskere har også funnet ut av orangutanger kan være utryddet innen 2025. Av oss. Så mennesker er nok fortsatt best når det gjelder.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun