Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

15. okt. 2007

Kritikeren som ingen vil ha

Nederlandske myndigheter vil ikke lenger bruke penger på å beskytte den drapstruede politikeren og forfatteren Ayaan Hirsi Ali i USA.

Stian Bromark, Dagbladet
Den kjente islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali ble truet på livet etter at hun lagde filmen «Submission» sammen med rabulisten Theo van Gogh. Han ble drept av en forvirret fundamentalist 2. november 2004, hun flyktet til USA i fjor etter kontroverser omkring hennes nederlandske statsborgerskap og fikk der jobb i tenketanken American Enterprise Institute. 25. september i år mottok hun sitt «green card». 1. oktober erklærte Nederlands justisminister at landet ikke lenger ønsker å betale for Hirsi Alis sikkerhet mens hun oppholder seg i utlandet. Ayaan Hirsi Ali måtte flykte tilbake til Nederland igjen for en kort periode, før hun nå visstnok er tilbake i USA igjen.

Den kinkige situasjonen har fått noen av USAs fremste debattanter til å rykke ut til hennes forsvar. Forfatteren Salman Rushdie har påstått at Ayaan Hirsi Ali er den første flyktningen fra Vest-Europa til USA siden Holocaust. Det er et definisjonsspørsmål. Rushdie har selv erklært at han flyttet fra Storbritannia til USA fordi han oppfattet at de britiske myndighetene var for defensive i sin holdning til fatwaen mot ham. I en artikkel skrevet sammen med forfatteren Sam Harris denne uka, blir Nederlands beslutning om å spare noen kroner kalt «pervers» og «en skandale». Det er jo mye dyrere å passe på henne i Nederland enn i USA, siden trusselen er større i det førstnevnte landet, påpeker de.

Forfatteren og journalisten Christopher Hitchens er en annen brite konvertert til amerikaner som har kastet seg ut i debatten. Han mener USA må påta seg det ansvaret nederlandske myndigheter ikke vil ha. Ifølge ham ønsker Hirsi Ali å bli en amerikansk statsborger. Det ville i så fall være «en ære», skriver Hitchens i nettmagasinet Slate. Forfatter og journalist Anne Applebaum er også krass og hevder at nederlenderne rett og slett ønsker å bli kvitt en brysom røst. Hun skriver videre at dersom nederlandske myndigheter ikke passer på Hirsi Ali, som tross alt er nederlandsk statsborger, så viser politikerne at de ikke villig til å beskytte sin egen sterke ytringsfrihetstradisjon. Det nederlandske parlamentet vedtok torsdag at det ønsker de ikke.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun