Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

14. sep. 2007

Meisners kunstsyn


Kardinal Joachim Meisner raser mot ny utsmykning av Kölnerdomen. Kunstverket er «muslimsk», mener han.

Stian Bromark, Dagbladet
Den romersk-katolske Kölnerdomen, på lokaldialekt kalt Hohe Domkirche St. Peter und Maria, er en av Tysklands helligste og staseligste landemerker. Den gotiskinspirerte domkirka ble utsatt for alliert bombing under annen verdenskrig, men ble nær ferdigrestaurert i 1956. Noen ting gjensto, deriblant noen vinduer som inntil nylig bare har bestått av klart glass. Kölnerkunstneren Gerhard Richer, tilfeldigvis en av verdens best betalte kunstnere, fikk i oppdrag å fylle det 113 kvadratmeter store vinduområdet. Resultatet ble 11300 små glasskvadrater i 72 forskjellige farger, som ble fordelt og plassert i vinduene ut fra en datamaskins forgodtbefinnende.

Smakløst, mente erkebiskopen i domkirka, Joachim Meisner, som uteble fra innvielsen av kunstverket i slutten av august, ifølge den danske avisa Politiken. Meisner mener kunstverket er «muslimsk». Han ville foretrukket Jesus på korset, eller noe sånt. Noe som det gikk an å se hva er for noe. Et kirkekunstverk uten motiv minner for mye om muslimenes billedforbud, hevder han. Og det liker ikke den tyske erkebiskopen, som befinner seg på ytterste høyre fløy i den katolske kirka. Han har tidligere sammenlignet abort med nazistenes forsøk på å utrydde jødene i Holocaust og han er motstander av at kristne og muslimer går i dialog med hverandre, fordi det vil korrumpere kirka.

Kunstneren Richer kvitterer med å henvise til Moselovens billedforbud og at mange middelalderkirker hadde abstrakt kunst. Det var også årsaken til at Kölnerdomens vinduer på 12- og 1300-tallet ikke inneholdt figurer.
Kardinalen forveksler nok «muslimsk» med «modernistisk», men han har i en viss forstand rett: Islamsk og gotiske arkitektur har mange likhetstrekk. Sistnevnte var inspirert av førstnevnte. De spisse bueformene på vinduene i domkirka, minner om de man finner i moskeer verden over, for øvrig den samme formen som gikk igjen på fasaden til World Trade Center før 11. september.
Kölnerdomen ble «korrumpert» for lenge siden.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun