Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

22. okt. 2007

Franske avskyeligheter

Paris har fått et innvandrermuseum. Og Frankrikes president er en rasist, ifølge filosof Bernard-Henri Levy.Stian Bromark, Dagbladet
Strengt tatt har ikke det nye innvandrermuseet noe med presidentens rasisme å gjøre, men det har ikke forhindret analytikere fra å koble de to tingene sammen. I sommer kom Frankrikes president Nicolas Sarkozy med noen uheldige uttalelser. Han gjestet Senegal. Som gjest er det vanlig å lire av seg noen høflighetsfraser om usedvanlig godt vær, men Sarkozy minnet om at Afrika ikke er særlig utviklet. Det skyldes, skal vi tro presidenten, at Afrika ikke har vært en del av historien. Og den afrikanske bonden? Han skjønner seg ikke på utvikling. Det er ikke kolonialiseringens skyld alt sammen, etc. Mente Sarkozy.

Afrikanske medier tok dette ganske ille opp. Men det var først nylig det ble bråk i Frankrike. På radio erklærte den franske stjernefilosofen Bernard-Henri Levy at uttalelsene var rasistiske. Subtilt nok anklaget han ikke landets president, men hans taleskriver, Henry Guiano. «Guiano, han er en rasist», fastlo Levy. Sarkozy burde riktignok ha luket ut de bombastiske uttalelsene på flyet nedover. Men siden han bare skulle til Afrika, er det ikke sikkert han forberedte seg noe særlig.

Kontroversene har fortsatt. Ikke minst fordi et nytt lovforslag åpner opp for å DNA-teste innvandrere som ønsker familiegjenforening i Frankrike. «Uakseptabelt, både etisk, moralsk og kulturelt», mente Alpha Oumar Konare, som er kommisjonsleder i Den afrikanske unionen. Byminister Fadela Amara, selv datter av en innvandrer, truet med å trekke seg fra regjeringen, fordi lovforslaget er «avskyelig». Og sist uke fikk altså Paris et museum som hyller innvandrernes bidrag til historien og minner om Frankrikes rasistiske og kolonialistiske fortid. At Sarkozy ikke møtte opp til åpningen, ble tatt ille opp. «Dette museet handler om å samle seg rundt en felles historie og en felles framtid.Regjeringens politikk handler om å splitte Frankrike og nøre opp under fremmedfiendtlighet» sa Paris-ordfører Bertrand Delanoe. Som var på åpningen.
For ordens skyld, så var det altså i Afrika at historien begynte.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun