Stian Bromark

Tekstene er tidligere publisert i aviser og magasiner.

Send en epost Site Feed
Mitt foto
Navn:

Stian Bromark er journalist, bokanmelder og forfatter.

Eller prøv heller å klikke her for mer info...

5. nov. 2007

Jødegengufs

Er du jødisk i hodet eller i genene? Debatten går. I 2007.Stian Bromark, Dagbladet
Et gufs fra en svunnen tid? Sånn cirka fra 1930-tallet?
Journalist og forfatter Jon Entine utga boka ”Abraham's Children: Race, Identity, and the DNA of the Chosen People” på amerikansk 24. oktober. I den argumenterer Entine for at jøder er smartere enn folk flest. Askenasijødene, opprinnelig fra Sentral- og Øst-Europa, har en gjennomsnittlig IQ på et sted mellom 107 og 115. Vi andre ligger rundt 100.
For 70 og noe år siden insisterte en del forskere og førere på at jøder var mindre verdt enn andre folk generelt, og de blonde og blåøyde spesielt. Sånn sett kan vi betrakte Entines forskningsresultater som et framskritt. Men opphavsmannen er selv jødisk, så han må regnes som inhabil.

Den konservative tenketanken American Enterprise Institute, hvor Entine er tilknyttet, arrangerte forrige uke et debattmøte om boka. Dit var det invitert en del deltakere som hadde innvendinger til Entines fokus på jødenes IQ. Og gener. For grunnen til at jøder er smartere enn ikke-jøder, er fordi de er født sånn. Fordi generasjoner på generasjoner av kunnskapstørste jøder har giftet seg med hverandre. Og det er grunnen til at jøder som gruppe er overrepresentert blant nobelprisvinnerne. Heldigvis for oss mindre smarte, følger det visstnok med noen bieffekter ved å ha en stor hjerne. Økt sjanse for brystkreft, blant annet. I tillegg dør jøder angivelig tidligere enn andre på grunn av den såkalte Tay-Sachs sykdommen.

Tilstede på debatten var biolog Laurie Zoloth, selv jøde. Hun påpekte at for mange jøder handler jødedom utelukkende om tro og verdier. Å hevde at religionen er genetisk, gjør den uinntagelig for utenforstående. Det blir ikke lenger mulig å konvertere, verken til eller fra. Charles Murray, mest kjent som medforfatter til den kontroversielle boka ”The Bell Curve” (1994), er enig i Entines konklusjon, men minnet om at sefardiske jøder også er smarte. De er opprinnelig fra Spania og Portugal, men begrepet brukes gjerne om jøder som er mørkere i huden, for eksempel arabiske jøder. Så debatten har altså ingenting med hudfarge å gjøre, skal vi tro Murray. Men det minner unektelig om en rasediskusjon.

"Det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok. Gud hjelpe oss alle for å bli gjennomskuet", Knut Hamsun